Thursday, July 9, 2015

kau punya diet macam mana bila puasa?

Assalamualaikum....

Macam biasa, untuk pembaca baru , baca dahulu dari bab 1 ok? Baru senang nak faham pasal diet atkins ni..,membaca amalan mulia...tambah2 lagi kalau dzul yg tulis...heh

So, macam mana diet untuk ramadhan kali ni? Aku harap baju yang korang tempah sebelum puasa tu dah longgar gila and silalah beli baju baru....
Dah lebih 20 hari iita puasa , kalau betul2 diet, confirm dah ada hasil!

Tak boleh nak nafikan, memang susah nak diet masa puasa, tambah2 lagi kalau bazar dekat dengan rumah.haha .
Roti jala , kebab , kuih pelita, semuanyalah , mmg favourite aku masa puasa ni... Tapi kalau kau,kau,kau, nak nampak hensem sikit masa raya, bawak2 lah sabar,,.

Diet betul2 and bagi reward sikit untuk usaha kau tu. First raya nanti bolehlah makan apa kau suka , tapi first raya jelah... The next next next day, bertenang sikit masa makan tu..kesian effort kau masa puasa kau leburkan mcm tu je...
Kau suka lepas sebulan raya kau takda beza dgn maskot digi? Tinggal nak cat kuning je , terus serupa!

Bagi aku , masa raya , cukup lah "sekadar merasa" . jangan dibalun sangat kuih tart , nanti kau jadi bulat!! Raya ni lah kau nak ajar diri kau bersederhana bila makan , jangan sampai bukak cangkuk seluar ok? Kembung sgt maknanya tu.

Sahur kejap lagi jangan lupa makan ayam ok, bukan nasi ayam!!!


5 comments:

  1. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  2. Good tips untuk puasa,

    Sekarang dah masuk Syawal kalau nak diet boleh gunakan kalkulator Diet Raya ni...

    http://www.muslimmenu.com/diet-hari-raya.html

    ReplyDelete
  3. Hi, tips yang sangat bagus. Waktu raya bukanlah kunci untuk kita makan sesuka hati. Kena ingat kesihatan harus diutamakan.

    ReplyDelete
  4. Saya dah buat seminggu turun 5kg. Lagi semangat nak buat. Tenkiu Dzul buat blog ni khatam satu blog ni baru tau pantang larang diet atkins n teruja tengok banyak orang komen turun banyak kilo. Sangat membantu. Tq Dzul ��

    ReplyDelete
  5. Sy turun 11kg in 1 month, seronokk sangatttt. Tenkiu dzul!!!

    ReplyDelete